16.12.2019 Komentari: 0

Kako iz doma oterati najdosadnije insekte?

Bez obzira koliko održavali higijenu stana, insekti uvek nekako uspevaju da pronađu put i postanu neželjeni podstanari. U stambenim zgradama problem sa insektima naročito dolazi do izražaja. Putem vodovodnih, toplotnih i kanalizacionih cevi, odnosno pukotina oko istih, bube bez problema prelaze iz stana u stan. Kuće nisu ništa manje izložene riziku od naseljavanja insekata – dvorišta koja ih okružuju prirodni su ekosistem gde se insekti naseljavaju, a do unutrašnjosti objekta uvek pronađu svoj put.

Njihovo prisustvo nije samo vizualno uznemirujuće. Kada uzmemo u obzir koliko bolesti prenose, kontaminaciju svega što dodirnu i materijalnu štetu koju nanose, jasno je da se štetočina treba rešiti u što kraćem roku.


Pitali smo stručnjake iz firme Eco-Protect iz Beograda koji insekti najčešće naseljavaju ljudske domove i kako ih je najbrže i najlakše eliminisati:

 

Bubašvabe


Na našim prostorima najzastupljenije su crne orijentalne bubašvabe. Imaju pljosnata crna tela, podeljena u tri celine – glavu, grudni deo i stomak. Na glavi se nalaze dugačke antene i usni aparat koji je naročito prilagođen za grickanje.


Bubašvabe ljudske domove naseljavaju u potrazi za toplim i vlažnim staništem i hranom. Upravo to je razlog što ih najčešće susrećemo u kuhinjama. Zavlače se u pukotinama oko svih vrsta cevi, u lajsne oko parketa i plafona, pukotine u parketu, a nije retkost da se skriju i u električne uređaje, privučene toplotom koju emituju.


Bubašvabe se hrane ostacima ljudske hrane, ali u nedostatku iste mogu da jedu drvo, tekstil ili papir. Usni aparat za grickanje im je snažan, te mogu progristi instalacije i žice elektronskih uređaja i napraviti ozbiljnu štetu. Stručnjaci za dezinsekciju iz firme Eco-Protect naglašavaju da ma koliku materijalnu štetu bubašvabe mogu da pričine, epidemiološki su još opasnije. Kreću se po nečistim površinama, a na nožicama nose viruse i bakterije i kontaminiraju sve površine kojima pređu. Mogu prenositi kugu, koleru, tuberkulozu i razne patogene mikroorganizme koji izazivaju bolesti koje nisu ni najmanje bezazlene.


Ako spazite bubašvabe u svom domu, možete pokušati da ih eliminišete nekim od insekticida koji su dostupni na tržištu. Imajte u vidu da imate posla sa veoma otpornim insektima i da vam mnoga mesta gde se skrivaju neće biti dostupna kako bi ih zaprskali. Dezinsekcija je jedini način da se sigurno i trajno otarasite bubašvaba. Prilikom dezinsekcije koriste se insekticidi širokog spektra delovanja, koji nisu lepljivi, ne ostavljaju fleke, a potpuno su bezopasni po ljude i životinje. Kuhinje se ne smeju zaprašivati, stoga se na kuhinjskim površinama koristi gel, koji je podjednako efikasan i delotvoran.

 

Stenice


Malo ko će ostati ravnodušan ako otkrije prisustvo stenice u stanu. Izreku „Dosadan kao stenica“ ćete tek tada shvatiti u njenom punom značenju. Naime, ovi insekti su u stanju da dugo vremena prolaze potpuno neopaženo. No, hajde da vas upoznamo detaljnije sa stenicama:


Stenice pripadaju vrsti insekata riličara. Vrsta koja napada ljude poznata je pod latinskim nazivom Cimex Lectularius. Veličine su do 7mm, crvenkasto smeđe boje, imaju pljosnata tela sa izuzetno razvijenim rilicama, kojima bodu i sisaju krv. Imaju krila, ali nisu u mogućnosti ni da lete, ni da skaču.


Stenice za život biraju topla i vlažna mesta, na kojima lako mogu doći do hrane. Hrana im je krv ljudi i toplokrvnih životinja. Kako za sobom ne ostavljaju nikakve specifične tragove, mogu mesecima boraviti u vašem domu, a da toga niste ni svesni. Skrivaju se u ramovima kreveta, dušecima, lajsnama, okvirima slika. Najčešće ih u kuću donesete u koferu, kada se vraćate s putovanja.


Napadaju isključivo noću, isključivo usnule ljude. Po količini izdahnutog ugljen monoksida mogu da razaznaju da li čovek spava ili ne. Ujedi stenica najčešće se nalaze na licu, vratu, rukama ili stopalima – mestima koja su otkrivena dok spavamo. U roku od 10 minuta stenice mogu isisati toliko krvi da prežive narednih desetak dana, navode eksperti za dezinsekciju firme Eco-Protect iz Beograda. Njihovi ujedi mogu izazvati crvenilo, alergijske reakcije, ali ovi insekti su nosioci čak 28 vrsta različitih patogena, te mogu biti uzročnici ozbiljnih oboljenja.


Najbolji način da detektujete stenice jeste da tragate za njima. Čistoća doma nema nikakav uticaj na njihovo prisustvo. Ako ih pronađete, dezinsekcija je rešenje za vaš problem. Suzbijaju se hemijskim metodama (insekticid 100% delovanja) i nehemijski (uređaji koji zagrevaju prostorije na +50 stepeni, što je za stenice smrtonosno). Kontaminirane predmete najbolje je zamrznuti, a preporučuje se zamena dušeka novim.

 


Mravi


Mravi su najrasprostranjeniji insekti na planeti, ima ih 1200 vrsta, a u našem podneblju najzastupljeniji su crni i žuti mravi. Gledamo ih sa simpatijama, kao vredne i marljive insekte, sve dok se ne nastane u našem domu. Za sobom ostavljaju trag feromona, stoga je sasvim moguće da ako ste zatekli par mrava u kući, hiljade jedinki su na putu prema vašem domu.


Mravi su korisni u ekosistemu, ali mogu naneti ozbiljnu štetu u kućama i stanovima, baš kao i u voćnjacima, travnjacima i na usevima. Nosioci su patogenih mikroorganizama i izazivaju razne bolesti.


Suzbijanje mrava je mukotrpan posao. Potreban vam je profesionalni insekticid, kako se mravi ne bi stalno i u sve većem broju vraćali. Kuhinje, gde žuti mravi najčešće obitavaju, ne smeju se prskati, već se primenjuje drugim merama dezinsekcije. Stručnjaci iz firme Eco-Protect naglašavaju važnost tretiranja površina biorazgradivim i bezopasnim insekticidima, koji su potpuno neškodljivi po ljude i životinje. Stoga je profesionalna dezinsekcija jedini bezbedan i brz način da se rešite neželjenih insekata u vašem domu.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar