22.04.2020 Komentari: 1

Evo kako stambeno okruženje utiče na kvalitet života

Život u stanu znatno se razlikuje od života u kući. Stanovi su deo zgrada te tako u čitavom jednom objektu vi posedujete svoj kutak koji uređujete prema sebi, ali i u skladu sa pravilima koje nalaže zgrada u kojoj stanujete. Život u stambenom kompleksu je zapravo život u jednoj mini zajednici u kojoj svako na određeni način doprinosi.

Na koji način ovako okruženje utiče na pojedinca? Da li vam život u stanu uskraćuje komfor koji pruža život u kući, ili vas ipak lišava mnogo većih zaduženja koje biste imali kada biste živeli u kući? Pre nego što se odlučite za preseljenje svih stvari iz stana u kuću, pročitajte ovaj tekst o kvalitetu života u stambenom okruženju.

 

Život u zgradi - kompromis i poštovanje komšija


Prostorije zgrade dele svi njeni stanari te shodno tome moraju i da se ophodne sa poštovanjem prema istoj. Kućni red bi trebalo da bude zlatno pravilo za sve komšije, kako bi se potrebe svih stanara u što većoj meri ispoštovale.


Odnosi sa komšijama često prerastaju u anegdote, divna prijateljstva, ali i izričitu netrpljivost onda kada se ne pronađe kompromis i zajedničko rešenje. Mnogi problemi nastaju onda kada se određene komšije ponašaju kao da ne dele zidove sa drugim ljudima. Svako ko živi u zgradi sa malo tanjim zidovima suočio se sa time da ima preglasne komšije u stanu do svog, ili ljudi koji žive u stanu iznad konstatno prave buku.


U zgradi može biti problem i nemarno postupanje prema zajedničkim prostorima poput lifta, ulaza i hodnika, ostavljanje smeća ispred ulaznih vrata, kao i bacanje istog kroz prozor. U ovakvim situacijama je potrebno da stanari donesu rešenje i odluke o tome kako neće ugrožavati jedni druge.


U idiličnim uslovima prvi komšija je osoba koja će vam prva priskočiti u pomoć, neko na koga možete da se oslonite, ali i neko sa kim rado pijete kafu. Smatra se komšije koje se sprijatelje postaju kao članovi porodice, jer sa njima često delite veći deo dana i veće parče prostora nego sa mnogim članovima porodice. Dakle, život u zgradi ima svoje prednosti, kada se po strani stave očigledne mane.

 

Održavanje stana - ušteda vremena i novca


Održavanje stana ćemo uporediti sa održavanjem kuće i dvorišta, kako bismo istakli očiglednu prednost koju stan ima u ovom slučaju. Koliko god da vam je veliki stan, lakše ga je očistiti i srediti nego što je to slučaj sa kućom. Ukoliko radite puno radno vreme i imate jako malo vremena da se posvetite kućnim poslovima stan je dosta zahvalniji za čišćenje.


Umesto da kosite travu u dvorištu i orezujete biljke, u vašem stanu će biti potrebno da sredite terasu pred početak lepog vremena. Takođe, u stanovima u gradu za svaki veći i manji kvar možete pozvati majstora, što je prednost ukoliko niste vični da nešto sami popravite.


Takođe, život u stanu znači da nećete morati da brinete o glavnim osiguračima, ili kotlu za grejanje, jer je ono u većini zgrada centralno, te će vaše biti samo da ispratite rad radijatora, a kada su u pitanju osigurači da se bavite onima u vašem stanu, jer ukoliko “iskoči” neki od glavnih osigurača u zgradi obično nije na vama da se pozabavite ovim problemom, dok u kući vi morali da se pobrinete za to.


Za kuću se uvek kaže da je veća odgovornost i nema sumnje da je to činjenica. Za ljude koji vode brz život, imaju svakodnevne obaveze, potrebna im je dobra lokacija u gradu, stanovi su uglavnom ultimativno rešenje za koje češće opredeljuju, i koje im pruža komformiji život u ovom aspektu.

 

Život u kući - komfor i korak bliže prirodi


Glavna prednost kuće je neprikosnoven komfor u odnosu na život u stanu. S obzirom da smo sada svi primorani da ostanemo kod kuće u karantinu, suočavamo se sa činjenicom da je mnogo lakše biti zavoren u kući sa dvorištem nego u stanu. Život u kući daje veću slobodu, veću površinu za slobodno kretanje, kao i dvorište koje predstavlja naše parče prirode.


Takođe, kuće sa velikim dvorištima van grada vam daju mogućnost i da imate baštu ili voćnjak ili da uživate u uzgajanju vinove loze. Za ljude kojima je ovakva vrsta slobode neophodna i koji imaju mogućnost da se sklone od gradske vreve, život u kući je definitvno neprikosnoven izbor u odnosu na život u stanu.


Kako bi se kvalitet života održao potrebno je da se svakodnevne navike i potrebe usklade sa mogućnostima i uslovima koje vam vaše mesto stanovanja omogućava. U zavisnosti od toga da li imate porodicu, da li imate veliki broj obaveza na dnevnom nivou, i da li ste spremni da ulažete u svoju nekretnitu, napravićete izbor o tome gde treba da stanujete i kako će to uticati na kvalitet vašeg života.

Komentari(1) Napiši komentar

  1. D

    Dara

    Odgovori

    03.05.2020 20:00

    Sve ima rok trajanja, tako i ovaj stan u kome stanujem,predhodna leta bila su mi jako mučna iz razloga što je bilo jako vruće, čak ni otvoreni prozori nisu dovoljno pomogli da se stan rashladni tokom noći. I pošto nam internet daje mnoge mogućnosti da potražimo, ono šta nas interesuje, ja sam, preko sajta P100H, došla do rešenja, tako što sam, poručila njihov prečiščvač vazduha, ruske tehnologije, i nisam se ni malo pokajala, jako sam zadovoljna, em što osveži i rashladni prostor, takodje i eliminiše duvanski dim, i što mi se dopada to što je jako praktičan, i bešuman, što je i dobro bar se komšije neće žaliti na buku kada ga budem uključila usred noći.

Ostavi komentar