20.08.2018 Komentari: 2

Drvena, ALU ili PVC stolarija

Često se postavlja pitanje koja je stolarija bolja, drvena ili PVC. Pročitajte prednosti i mane različitih tipova stolarija i izaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Često se postavlja pitanje koja je stolarija bolja, drvena ili PVC. I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane i sve zavisi od ukusa i platežnih mogućnosti vlasnika stana ili kuće. Odgovor na pitanje drvo ili PVC nije jednostavan. Kada je reč o toplotnoj izolaciji ne moramo da vršimo ovo poređenje, jer je materijal samo jedan u nizu faktora koji utiču na sposobnost izolacije.

 

Prednost i mane drvene i PVC stolarije


Prednost drvenih okvira je u tome što su ekološki, jer je drvo prirodan material. Međutim, izrada PVC stolarije je dosta jednostavnija i zato je često i jeftinija od u odnosu na kvalitetne drvene okvire.


Propusnost vazduha kod zatvorenog prozora sa drvenom stolarijom je mnogo bolja nego kod PVC što je prednost drveta. Prolaz toplote zavisi od vrste stakla i kod prozora sa drvenim okvirom prolaz toplote je ekvavilentan trokomornom PVC prozoru. Postoje drveni prozori koji sa spoljne strane mogu biti zaštićeni aluminijumskim profilom.


Česta je nedoumica koju stolariju izabrati prilikom uređivanja doma - drvenu, aluminijumsku ili PVC. Danas je izbor mnogo lakši jer su napretkom tehnologije sve vrste stolarija termoizolacione. Svaka od ove tri navedene vrste stolarije su kvalitetne, ekonomične u potrošnji energije i imaju lep izgled.


Ljubitelji drveta nikako nisu mogli da budu pridobijeni PVC stolarijom pošto plastična stolarija daje potpuno drugačiji izgled prostoriji u odnosu na drvo. Međutim, i to se danas lako prevazilazi ugradnjom PVC stolarije u drvo dekoru. Što se tiče drveta i aluminijuma stvari su malo drugačije. Postoji kombinacija drvo-aluminijum, gde su metalni prozori i vrata sa unutrašnje strane obloženi drvetom. Tako da oni koji vole izgled drveta neće imati problema zbog najčešće hladnog izgleda aluminijuma. Drvo i PVC imaju jednu manu, a to je da su veličine vrata i prozora od kojih se prave ograničeni i nisu izbor za gradnju modernih prostora sa velikim staklenim površinama.

 

Karakteristike aluminijuma


Prednosti aluminijuma je ta što je male težine i vrlo je jak i izdržljiv metal. Vek trajanja mu je dosta dug, nije lako lomljiv i teško se savija. Ima lepu boju i može da se farba. Lak je za održavanje i popravljanje i ne propušta vlagu i vetar. Mana mu je što nije dobar izolator i ako je velika razlika u temperaturi spolja i unutra, vrlo brzo će prostorije postati isuviše tople ili hladne. Kod aluminijuma dolazi i do kondezacije, mnogo više nego kod PVC .

 

Energetska efikasnost PVC stolarije


Poslednjih godina u građevinarstvu se sve više vodi računa o energetskoj efikasnosti. Najveći gubici energije se stvaraju kroz prozore zato je bitno, ako želimo da smanjimo račune i uštedimo električnu energiju, da vodimo računa koje prozore postavljamo.


Vlasnici stanova ili kuća koji su se odlučili za renoviranje bi trebalo da budu pažljivi prilikom odabira nove stolarije. Bitno je proveriti u kojoj su klasi prozori i kolika je debljina spoljašnjih zidova. Najbolji su prozori klase A koji su otporni na savijanje i krivljenje pod opterećenjem i otporniji su na udarce. Debljina zidova je važna zbog šrafova koji pričvršćuju okove i šarke prozora. Preporučuje se PVC stolarija sa većem brojem komora i sa niskoemisionim staklom kao i sa kvalitetnim zaptivkama i okovima jer postižu visoku termalnu i zvučnu izolaciju i energetsku efikasnost objekta.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. V

    Vojkan

    Odgovori

    23.10.2019 13:47

    Prozori i vrata su značajna investicija. Zato uložite malo vremena u učenje o najvažnijim karakteristikama vrata i prozora.... https://www.alumil.com/bosnia/homeowners manje će vas koštati.

    • A

      Admin sajta

      22.04.2020 17:51

      Sve detalje pogledajte na www.atbadex.com
      Projekti firme AT Badex - http://www.atbadex.com/galerija

Ostavi komentar