24.01.2022 Komentari: 1

Dileme sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi prilikom kupovine nekretnine

Mladi bračni parovi žele samostalnost i da život započnu u nečemu svom gde će kreirati dom i stvarati uspomene. Kako su stambeni krediti sve povoljniji ali je i sve više mladih koji rade za strane kompanije pa mogu da štede novac, stanovi se kupuju i na kredit i za gotovinu. Upravo su ovo razlozi zašto postoji velika ponuda nekretnina, ali upravo ta raznolikost dovodi i do brojnih dilema kada je odluka o kupovini novog doma u pitanju.

mladi-bracni-par

 

Kredit ili gotovina

 

Čak i parovi koji mogu da kupe nekretninu za gotovinu se ponekad odlučuju za podizanje stambenog kredita jer su kamatne stope trenutno vrlo povoljne. Ovo im omogućava da dođu do nekretnine iz snova i preurede je po svom stilu i željama. Sa druge strane, postoje oni koji ne žele da plaćaju puno preko cene i ostave određenu sumu banci. Obe grupe parova kupuju stanove, pronalaze savršene nekretnine i odlučuju se za ovaj korak, pitanje je samo na koji način će realizovati plaćanje. Statistika kaže da prednjače oni koji kupuju nekretninu za gotovinu i da se mladi sve više odlučuju za ovaj korak kako bi sredili svoju finansijsku situaciju i pametno uložili u budućnost.


Lokacija je bitna


Nije uvek lako odlučiti se za promenu kada je mesto života u pitanju. U poslednje vreme postoje dve tendencije kada je lokacija u pitanju - jedni se sele u manje sredine, dok drugi nove šanse traže u većim gradovima. Primetno je da je najtraženija lokacija Beograd i stanovi za prodaju su uvek raznovrsni, razlikujući se po ceni, kvalitetu gradnje i delovima grada. Kako se svakodnevno na tržištu nađe veliki broj nekretnina, potrebno je detaljno istražiti ponudu ali i brzo reagovati jer je ovo jedno od najživljih tržišta i često dolazi do promena. Ponekad je lokacija presudan faktor jer je potrebno tačno znati šta će nekome odgovarati i da li je neko spreman na kompromis.

 

kljuc-stana

 

Renoviranje ili useljivost


Postoje dva tipa nekretnina - one koje je potrebno renovirati i one koje su spremne za unošenje nameštaja i dekorisanje. Ukoliko je vaš budžet nešto manji ili jednostavno želite da napravite dom po svojoj meri, pronađite nekretninu u koju je potrebno uložiti nešto novca kako biste mogli da stvorite ono što ste želeli ali niste imali dovoljno novca ili niste našli u obliku koji vam odgovara. Sa druge strane, neki parovi ne žele da renoviraju jer ne žele taj dodatni stres te traže nekretninu u koju će se samo useliti bez nekih radova, osim eventualno krečenja ili nekih sitnih izmena. Potrebno je da imate ovo na umu prilikom pretrage nekretnina kako biste znali koji tip treba da tražite i na šta da budete spremni prilikom obilaženja potencijalnih nekretnina.


Prioriteti i kompromisi


Iako tražite novi dom sa svojom boljom polovinom, ne znači to uvek da se u svemu slažete. Potrebno je da stavite na papir ono što oboje želite i pronađete onu nekretninu koja ima najviše stvari sa te liste. Naravno, potrebno je da napravite listu prioriteta kako biste ipak imali neku vodilju kroz čitav ovaj proces. Budite spremni na kompromise jer bez obzira na to da li želite da renovirate ili se samo uselite, biće potrebno da napravite neki kompomis bilo da je u pitanju raspored, kvadratura ili cena nekretnine. Treba da znate na šta ste spremni, a na šta nikako ne možete da pristanete kako biste sebi olakšali ovaj proces i izbegli gledanje nekretnina koje ne odgovaraju vašim kriterijumima.

Tokom potrage za novim domom imaćete dileme i pitaćete se da li ste doneli dobru odluku. Treba da budete spremni na sve što vas čeka u ovoj potrazi i naoružate se strpljenjem kako biste bez dodatnog stresa obavili kupovinu i započeli novi život u svom domu.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. A

    Arijana

    Odgovori

    12.04.2022 23:30

    Sve je tačno. Odlični saveti!

Ostavi komentar