04.12.2022 Komentari: 0

10 najboljih projekata legendarnog arhitekte Ričarda Rodžersa

Rodžers je jedan od najuticajnijih arhitekata 20. veka, pionir modernizma i haj-tek arhitekture, kojeg odlikuju smelost i inovativnost u projektovanju i dizajnu

Britanski arhitekta Ričard Rodžers je jedan od najuticajnijih arhitekata 20. veka. Dobitnik je najprestižnijih priznanja kao što su Pritzkerova nagrada za arhitekturu, Stirlingova nagrada dodeljena od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), zlatna medalja Američkog instituta za arhitekturu, dobio je titulu lorda i mnoge druge nagrade u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Preminuo je decembra 2021. godine, u 88 godini života.
U karijeri dugoj sedam decenija projektovao je veliki broj objekata, od kojih je najviše izgrađeno u Velikoj Britaniji, gde je živeo i radio. Svetsku slavu je postigao smelim i kontraverznim dizajnom, posebno nakon izgradnje centra Pompidu u Parizu i Lloids-ove zgrade u Londonu. Sledi prikaz njegovih 10 najpoznatijih projekata.
 

#1 Reliance controls, Velika Britanija (1967)

 

Reliance Controls u Svindonu je bila prva industrijska zgrada visoke tehnologije. Objekat je projektovao Rodžers kao deo projektantskog studia Team 4, koji su još činili njegovi prijatelji arhitekte Norman Foster, Su Brumvel i Vendi Čizman. Zgrada se sastojala od administrativnog dela sa kancelarijama i proizvodnog dela za izradu preciznih elektronskih instrumenta kompanije Reliance Controls. Kontraverzno je bilo za to vreme jer je noseća konstrukcija bila jasno vidljiva spolja, što je kasnije postalo obeležje visokotehnološke arhitekture.
 

#2 Kuća Vimbldon, Velika Britanija (1969)

 

Nakon raspada studia Team 4, Rodžers i Brumvel su osnovali zajednički arhitektonski studio. Jedan od njegovih prvih projekata bio je dom za Rodžersove roditelje u Vimbldonu (London). Kuća je dizajnirana kao montažna u minimalističkom stilu, jednostavnih i čistih linija, kako bi pokazali prednosti prednosti brze montažne gradnje.
 
„Ovo će biti standardizovani sistem za rešavanje čitavog britanskog stambenog problema“, izjavio je svojevremeno. Međutim, ova njegova vizija se nije ostvarila potpuno, ali mu je smelost i inovativnost u projektovanju otvorila vrata za nove projekte.

moderna kuca u parku

Izvor pinterest

 

#3 Centar Pompidu, Francuska (1977)

 

Centar Pompidu u Parizu je najveći muzej moderne umetnosti u Evropi. Privukao je svetsku pažnju svojim arhitektonskim konceptom i dizajnom, kao pionirski poduhvat haj-tek arhitekture. Možda jedna od najpoznatijih Rodžersovih zgrada, specifična što su unutrašnje mašinske instalacije (grejanja i hlađenja) izbačene spolja na fasadu. Rodžers je sa Rencom Pjanom pobedio na arhitektonskom konkursu sa ovim projektom muzeja, koji je u početku dočekan na „nož“ zbog kontraverznog pristupa i dizajna. Međutim, ovakvo projektantsko rešenje je bio revolucionarni potez koji ga je svrstao u ikone urbanog visokotehnološkog dizajna.  
 
moderna zgrada

Izvor pinterest

 

muzej u Parizu

Izvor pinterest

 

#4 Fabrika Inmos, Velika Britanija (1982)

 

U fabrici mikroprocesora Inmos u Njuportu (Južni Vels), Rogers je nastavio da razvija koncept arhitekture gde je glavna karakteristika da noseća konstrukcija bude vidljiva spolja na fasadi. Da bi se stvorio veliki prostor sa stubovima koji zahteva fabrika mikročipova, krov zgrade je podržan sa devet plavo obojenih kula napravljenih od cevastog čelika, koje su postavljene duž centra krova. Rodžers je dizajnirao visoko fleksibilnu jednospratnu čeličnu konstrukciju kao montažnu kompoziciju, tako da se slične strukture mogu graditi bilo gde.
 
Izvor: dezeen.com
 

#5 Lloid's zgrada, Velika Britanija (1986)

 

Jedna od najprepoznatljivijih zgrada u arhitekturi izgrađenih 1980-ih, Lloid's zgrada u Londonu je projektovana u prepoznatljivom Rodžersovom stilu sa nosećom strukturom i instalacijama, koje su jasno vidljive na fasadi. Zgrada je izgrađena kao sedište Lloid's-a u Londonu, jedne od najvećih svetskih osiguravajućih kompanija. Poslovni blok od 14 spratova u središtu ima centralni atrijum, instalacije su spolja na fasadi, dok unutrašnji prostor omogućava fleksibilnost u organizaciji kancelarija.
 
 „Želeli su zgradu koja će trajati i u sledećem veku i da istovremeno možeda zadovolji njihove promenljive potrebe“, rekao je Rodžer o ovom projektu.
Izvor: dezeen.com
 

#6 Milenijum kupola (O2 arena), Velika Britanija (1999)

 

Arena je izgrađena u Londonu za potrebe izložbe koja je 2000. godine slavila početak novog milenijuma pod nazivom Milenijumsko iskustvo. Struktura u obliku kupole je dizajnirana kao džinovski šator, visine 52 m i prečnika 365 m, koju nose od 12 jarko žutih kula visine 52 m. Simbolika brojeva označava broj dana, meseca i nedelja u jednoj godini. Više od 6 miliona ljudi je posetilo atrakciju 2000. godine, a potom je preuređena u prostor za koncerte i zabavu. Poznata je i pod nazivom arena O2.
 
moderna zgrada na moru

Izvor pinterest

 

#7 Aerodrom Barahas, Španija (2005)

 

Rodžersov projekat za terminal 4 na aerodromu Barahas u Madridu, bio je razlog da dobije Stirlingovu nagradu, koju dodeljuje britansko udruženje arhitekata. Rodžers je na ovom projektu sarađivao sa španskim studiom „Lamela“. Četvrti terminal zgrade aerodroma je bio predviđen za istovar sa drugih terminala. Investitori nisu imali nameru da previše ulažu u arhitekturu, ali smelost dizajnera je stvorila veličanstveno arhitektonsko delo. Talasasti linearni krov obložen bambusom, oslonjen je na centralne stubove jarkih boja kako bi obeležili različite delove aerodroma. Iako velikih dimenzija, stubovi su dizajnirani tako da plene elegancijom i lakoćom.
 
moderna zgrada aerodroma

Izvor: pinterest

 

#8 Hithrou Terminal 5, Velika Britanija (2008)

 

Terminal 5 na londonskom aerodromu Hitrou je 396 m dugačak i 176 m širok, prostor je bez stubova u unutrašnjosti i sa zakrivljenim krovom. Vođen je željom da unutrašnjost terminala ima fleksibilan prostor, tako da je glavna noseća konstrukcija spolja kao i kod mnogih njegovih projekata. Unutrašnje samostojeće strukture za smeštaj zona odlazaka i dolazaka, prijava, prodavnica i kancelarija su projektovane tako da se mogu demontirati i lako rekonstruisati po potrebi.
 
Izvor: dezeen.com
 

#9 Maggie's Centar, Velika Britanija (2008)

 

Maggie's Centar u londonskom kvartu Hamersmit, je veličanstven projekat za koji je Rodžers dobio drugu Stirling nagradu. Projekat je urađen za dobrotvornu organizaciju za lečenje raka, kao deo bolnice Čaring Kros u Hamersmit. Prilikom projektovanja je bio inspirisan konceptom srca, koje je okruženo zaštitnim omotačem. Izabrao je zidove narandžaste boje sa svetlim i otvorenim prostorima, kako bi prostor zračio vedrinom. Svojom funkcijom i dizajnom zgrada centra je kontrast institucionalnim zgradama unutar bolnice.
 
moderna zgrada bolnice

Izvor: pinterest

 

#10 Zgrada Leadenhall, Velika Britanija (2014)

 

Ova zgrada je izgrađena direktno nasuprot zgrade Lloid's, kao neboder u obliku klina u centru Londona. Nadaleko je poznat kao Cheesegrater, zbog svog specifičnog oblika koji podseća na rende. Neboder je visine 224 metara sa "nagnutom" fasadom, tako da ne ometa zaštićene vidike do Katedrale Svetog Pavla. Tokom 2016. godine Rodžersov studio koji broji više od 200 ljudi, preselio se u kancelarije u ovoj zgradi.

 

Izvor: pinterest

 

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar