Newsletter

Vaše ime:
E-mail Adresa:

LJUBAV + SVETLOST
2012-06-08

Intervju sa Leonom Yakimicem, osnivačem i generalnim direktorom kompanije Lasvit

 

Kompanija Lasvit, koja se bavi dizajnom i izradom svetiljki, dekorativnih svetlosnih skulptura i umetničko-arhitektonskih instalacija od stakla postoji od 2007. godine i uspela je da postane jedna od vodećih u svojoj oblasti i u vremenu ekonomske krize uspeva da napreduje. Ovogodišnja Beogradska nedelja dizajna ugostila je prvog čoveka kompanije, koji je došao u Srbiju da predstavi svoju kompaniju kroz autentični rad u domenu osvetljenja i da ponudi domaćem tržištu da se uključi u svetske trendove.

 

Kako ste se pronašli u proizvodnji stakla s obzirom na to da po struci niste dizajner, već ste završili studije ekonomije i MBA u Hong Kongu?

 

Kad odrastete u Češkoj, potpuno vam je normalno da razmišljate o staklu, jer se ono nalazi svuda oko vas. Ako ste ikada bili u Češkoj, siguran sam da ste na svakom koraku primetili da se prodaju predmeti od stakla. Potpuno spontano sam došao na ideju da otpočnem priču zvanu Lasvit.

 

Iz Vašeg predavanja, u kome ste beogradskoj publici prikazali veliki broj uspešno izvedenih staklenih instalacija u enterijeru, koje su dizajnirali razni umetnici, od kojih su neki zaposleni u Vašoj kompaniji, a drugi su slobodni umetnici i sarađuju sa vama na projektima, primećuje se da gajti veliko poštovanje prema dizajnu. Rekla bih da u tome zapravo leži uspeh Lasvita. Šta Vi smatrate dobrim dizajnom?

 

Dobar dizajn mora da bude originalan, a to je najteže. Toliko toga je već napravljeno i ranije viđeno. Ipak postoji i dalje dizajn koji probija granice i dokazuje se svojom inovativnošću i estetikom. Na primer, dela Okija Sata su potpuno jedinstvena i to je pre svega zato što on nije radio ranije sa staklom, pa su njegovi prvi pokušaji oblikovanja stakla bili potpuno oslobođeni stega. Pored dobrog dizajna, za ovu specifičnu vrstu primenjene umetnosti veoma je bitno i zanatsko oblikovanje, tako da u Lasvitu obraćamo puno pažnje na taj segment proizvodnje. Na Venecijskom bijenalu ove godine ćemo predstaviti veliku staklenu instalaciju koja je mnogo više od reklame, ona je potpuno nezavisan i samosvojan dizajn

 

Blue Wave; dizajnerka: Jitka Kamencová Skuhravá; lokacija: Courtyard Seoul Times Square

 

Na koji način birate dizajnere s kojima ćete sarađivati?

 

U okviru firme imamo dizajnere koji su stalno angažovani na projektima. Nekada oni daju predloge za svetlosne instalacije u enterijeru, a nekada sarađujemo sa poznatim arhitektima i dizajnerima na ostvarenju njihovih dizajnerskih zamisli. Takođe, za Lasvit pojedine kolekcije ili instalacije dizajniraju poznati dizajneri, kao što su Oki Sato iz japanskog studija Nenado ili Ros Lovegrove.

 

Koji segment proizvodnje donosi najviše profita kompaniji?

 

Kompanija ima tri sektora. Prvi radi izradu svetlosnih instalacija po porudžbini, od kojih se najveći procenat instalacija pravi za velike hotele širom sveta. Drugi sektor je sektror arhitektonskog stakla. Plan je da se kompanija proširi i na tržište fasada i da to postane najprofitabilniji sektor. Već postoji projekat u saradnji sa svetski poznatim arhitektom Normanom Fosterom. Treći sektor je porizvodnja svetiljki i predmeta od stakla za kućnu dekoraciju. Kada pričamo o sumama, najveće prihode za sad ostvaruje izrada instalacija po porudžbini, pošto je drugi sektor još uvek u razvoju.

 

Koliko je koštala najskuplja instalacija koju ste proizveli?

 

Preko milion i po dolara. U pitanju je instalacija u hotelu Jumeirah u Abu Dabiju. Ali postoje i instalacije koje koštaju mnogo manje, a ipak su veoma lepe. Poput instalacije iznad bara u restoranu Sake no Hana u Londonu, koja je koštala oko 50 000 evra.

 

Oculus; dizajnerka: Táňa Dvořáková; lokacija: Jumeirah Hotel, Abu Dabi

 

Kako uspevate da uskladite dizajn sa željama klijenta? Do koje mere ste spremni da pravite kompromise?

 

Naravno da moramo da pravimo kompromise, jer mi na kraju krajeva radimo zbog novca i za novac. Ali nikada ne prelazimo određenu granicu. Popuštamo do trenutka dok mislimo da dizajn može da ostane dobar makar i okviru manjeg budžeta.

 

Koji je Vaš omiljeni projekat?

 

Omiljeni su mi projekti koji imaju neku simboliku. Takav je na primer projekat za hol hotela Hyatt Capital Gate u Abu Dabiju. Ili već pomenuta instalacija iznad bara u restoranu Sake no Hana u Londonu.

 

Wave; dizajnerka: Maria Hostinová; lokacija: Hyatt Capital Gate, Abu Dabi

 

Leaf 3; dizajnerka: Katarína Kudějová Fulínová; lokacija: Kerry Hotel Pudong, Šangaj

 

 

Sea Flower; dizajnerka: Jitka Kamencová Skuhravá; lokacija: Tripoli International Congress Centre

 

 

Sycamore Tree; dizajnerka: Jitka Kamencová Skuhravá; lokacija: Tripoli International Congress Centre

 

Peony; dizajnerka: Táňa Dvořáková; lokacija: komercijalni projekat, Džakarta

 

Dreams of China; dizajnerka: Katarína Kudějová Fulínová; lokacija: W Hong Kong

 

 

Bamboo Forest; dizajnerka: Jitka Kamencová Skuhravá; lokacija Sake No Hana Restaurant, London

 

tekst: Gordana Petković, dia

foto: Lasvit