Newsletter

Vaše ime:
E-mail Adresa:

WAVE: TALAS SVEŽINE U SRCU BEOGRADA
2011-11-25

U novijoj beogradskoj stambenoj produkciji pažnju privlači projekat koji niče u srcu starog dela grada – moderna šestospratnica Wave (investitor Interdil Plus, autor projekta arhitekta Miško Živković). Osmišljena kao verodostojan omaž modernom dobu, ova zgrada sublimira sve tekovine današnjice, ali istovremeno poštuje vrednosti zatečenog, istorijskog ambijenta. Od ostatka aktuelne stambene izgradnje u Srbiji izdvaja je insistiranje na luksuzu opšteg izraza, kvalitetu obrade i materijala, kao i autorskim rešenjima enterijera i enterijerske opreme. Ovaj atraktivni koncept stanovanja postaće stvarnost na adresi Zmaja od Noćaja broj 1.

 

 

Vlasnicima ovih luksuznih stanova biće potrebno samo sto pedeset koraka do Knez Mihailove i tek da pređu ulicu da bi uživali u blagodetima Kalemegdanskog parka. Prestižna lokacija omogućiće im tako da budu u centru gradskih zbivanja, ali i da, kad god to požele, pronađu mir u zelenilu Kalemegdana ili kraj reke. A to je tek jedna od brojnih pogodnosti.


Prizemlje zgrade pored ulaznog hola raspolaže i poslovnim prostorom, dok su spratovi namenjeni isključivo stanovanju. Na šest etaža raspoređeno je jedanaest stanova različite strukture i površine: od dvosobnih u nižim zonama do petosobnih na najvišim spratovima. Najraskošniji stan smešten je na poslednjem spratu zgrade i predstavlja penthaus površine 450 kvadratnih metara. Koncept predviđa da svaki stan bude drugačiji, kako u stilskom određenju, tako i u kompoziciji i materijalizaciji, a vlasnicima se nudi i mogućnost saradnje sa dizajnerima enterijera pre početka izvođenja završnih radova, kako bi stambeni prostor prilagodili sopstvenim potrebama i željama. Na ravnom krovu zgrade izvedena je prostrana terasa u formi parterno urađene bašte sa travnjakom, zelenilom i bazenom. Terasa pripada stranu broj 11, koji se nalazi na poslednjem spratu, što je samo jedna od karakteristika koje ga čine jedinstvenim u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

Poseban luksuz za stanare u zgradi Wave predstavljaće život u najstrožem centru grada bez problema sa parkiranjem. Zgrada ima dve podzemne etaže, pa su predviđene po dve ili tri garaže za svaki stan. Pristup vozila podzemnim nivoima omogućen je auto-liftom, kojem se prilazi direktno sa ulice (u nivou prizemlja) preko platoa, i na taj način se izbegava gužva i pravljenje zastoja u ulici. Vlasnicima stanova zagarantovan je i najsavremeniji tehnički i tehnološki komfor.


Stanove odlikuju kvalitetni materijali prevashodno prirodnog porekla: podovi od egzotičnih vrsta drveta, kupatila sa najkvalitetnijim vrstama keramike i sanitarnih elemenata, zidne obloge od kamena i drugih rustičnih materijala. Koncepcijom zgrade zasnovane na najvišim standardima zapravo se kreira mesto za život dostojno svoje lokacije, istorije okruženja i impresivnih slika iz okoline. Upravo ta vizuralnost ka spoljašnjosti jedan je od glavnih kvaliteta ovog projekta – pogled sa prozora i terasa stana nesputano sa jedne strane seže preko Dunava sve do ravnica Banata i Srema, a sa druge do Kalemegdana.


 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na fasadu stvara utisak elegantne građevine komponovane u razuđenom, slobodnom ustrojstvu masa. Pri tome je strogo geometrijska forma kombinovana sa zalučenim oblicima, a krajnji izraz fasade formiran je uvođenjem boje na izbačenim rizalitima i staklenih nadstrešnica u elevaciji. Čitav ovaj postupak ponesen je idejom da se objekat jasno definiše kao čedo savremenosti, proklamovanjem novih dostignuća graditeljske industrije i modernih materijala. Stepenastim uzmicanjem pročelja zgrade stvoren je i svojevrsni pretprostor, namenjen formiranju prilaznih platoa. Pri svemu tome, ritam masa i koloritska skala zamenili su u estetskom smislu ono što je bio ručno rađeni fasadni ornament u doba secesije ili proračunati i inovativni ansambl geometrijskih elemenata u predratnoj moderni. Svestan da u najiskrenijem smislu mora predstaviti i veličati sopstvenu epohu, kao što su to činili objekti iz njegovog okruženja u svojim epohama, ovaj arhitektonski poduhvat na dostojan način upotpunjuje i osvežava graditeljski fond starog Beograda.


tekst: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti, i Vesna Milojević

3D vizuelizacija: Senja Vučenović

izvor: AMBIJENTI 40